gewicht camper

  • fam Reislustig

    Afgelopen zaterdag zijn wij op een caravan/camper keuring geweest van Veilig Verkeer Nederland met onze Fiat/LMC camper van 2002. Hij was zo goed als leeg en woog toch al 3300 kg. dit betekend dat als we er met 4 personen inzitten we niets meer mee kunnen nemen. Nu vertelde de politie die de weging en controle oa. deed dat dit zeer veel voorkomt. Omdat een camper op een standaard cassie gebouwd wordt en deze is niet gebouwd voor een camper. Op het plaatje onder de motorkap staat wat de achteras max mag dragen dit is lang niet toereikend genoeg. Nu staat op het kentekenbewijs dat er voor 700 kg geladen mag worden echter dit is zonder koelkast, accu, kachel, toilet, watertanken enz. In de praktijk blijkt dat er dus maar zo'n 200 a 300 kg geladen kan worden. Is dit bekend. Bij ons was dit niet het geval en zijn we altijd overladen geweest.

  • Yvon

    Hallo,

    In principe is dit met de meeste campers het geval,bij invoering van uit duitsland gaat men de camper “uitkleden”dit doen ze om de wegenbelasting (houderschapbel) zo laag mogelijk te houden.En ja dan heb je een probleem als je gewogen word. Wij hebben dat probleem ook maar we zijn nog nooit gewogen onderweg.We riskeren het gewoon.Wel hebben we een kleine aanhanger voor de scooter en fietsen en zware spullen.Je moet iets…

    Gr Yvonfam Reislustig schreef:

    >

    > Afgelopen zaterdag zijn wij op een caravan/camper keuring

    > geweest van Veilig Verkeer Nederland met onze Fiat/LMC camper

    > van 2002. Hij was zo goed als leeg en woog toch al 3300 kg.

    > dit betekend dat als we er met 4 personen inzitten we niets

    > meer mee kunnen nemen. Nu vertelde de politie die de weging

    > en controle oa. deed dat dit zeer veel voorkomt. Omdat een

    > camper op een standaard cassie gebouwd wordt en deze is niet

    > gebouwd voor een camper. Op het plaatje onder de motorkap

    > staat wat de achteras max mag dragen dit is lang niet

    > toereikend genoeg. Nu staat op het kentekenbewijs dat er voor

    > 700 kg geladen mag worden echter dit is zonder koelkast,

    > accu, kachel, toilet, watertanken enz. In de praktijk blijkt

    > dat er dus maar zo'n 200 a 300 kg geladen kan worden. Is dit

    > bekend. Bij ons was dit niet het geval en zijn we altijd

    > overladen geweest.

  • Jacobus

    Beste Lezers,

    Ik heb laatst een stukje gelezen bij de site van de RDW, betreffende de gewichten tot 3500 kg en daarboven. Als je erboven zit zoals ik heb je nergens geen probleem mee, en kun je zelfs een zware motor achterop meenemen, zeker met dubbel lucht. (je moet wel rijbewijs C hebben). Meeste campers zijn in een klasse van bv 3500 tot 4000 kg, maar worden teruggekeurd naar rijbewijs B, dus tot 3500 kg. Nu blijkt het dat er in nederland (nog) niet zo streng wordt gekeken tot max 10% overbelading, mits de auto dit technisch verantwoord aankan !! Dus als hetzelfde type bv met C rijbewijs 3850 kg mag zijn totaal, geeft een 3500kg kenteken beladen tot dit gewicht alleen kans op een boete wegens te zwaar laden in het slechtste geval. Echter in het buitenland, ben je fors in overtreding omdat je boven je gewicht zit en automatisch rijbewijs C zou moeten hebben. Ik geloof zelfs dat ze internationaal dit liever naar 4000 kg zouden willen brengen, maar wie krijgt er dan ontheffing op een B rijbewijs ?

    Mijn advies: Zo weinig mogelijk gewicht meenemen, en goed over de assen verdelen, en bij aanhouding vooral jezelf dom houden.

    Succes,

    Jacobus