In principe heb je gelijk maar je moet wel opletten heoveel stroom je gebruikt in combinatie met de accu en het zonnepaneel. Met name een koelbox vraagt veel stroom, 10 ampere is geen uitzondering. Je hebt dan wel een hele grote accu nodig om de nacht te overbruggen en een dito zonnepaneel om de accu weer vol te krijgen.
Rekenvoorbeeldje:
Koelkast 10 A, wordt 24 uur per dag gebruikt. Veronderstel 8 uur overdag met zonneschijn, 16 uur 'snachts uit de accu. De accu moet dan 10 x 16 = 160Ah kunnen leveren.
Uitgaande van een echte huishoudaccu (semitractie) mag deze tot ca 50% ontladen worden. Je accucapaciteit moet dus 320 Ah worden!
Het zonnepaneel moet in 8 uur de accu weer vol kunnen laden, dus 160 Ah/8 uur is 20 A. Bovendien moet de koelkast nog gevoed worden met 10 A. Het zonnepaneel moet dan dus 30 A kunnen leveren! Dit is een zware en kostbare installatie. Bovendien werkt de koelkast op 12 volt niet zo goed, gas is een betere oplossing.
Als je alleen voor verlichting en kleinere gebruikers gaat, dan wordt het een ander verhaal. De bovenstaande berekening kun je dan ook aanhouden.
De accu wordt tijdens het rijden meestal ook opgeladen. Een zonnepaneel heeft dan alleen zin als je langere tijd ergens stilstaan, zonder 220 V aansluiting.
Als je besluit om een zonnepaneel te instaleren, let er dan op dat de regelaar behalve de huishoudaccu ook de startaccu kunt laden.